tiistai 27. toukokuuta 2014

Treenin tehokeinot !!

Moni on varmaan kuullut treenin tehokienoista tai ainakin jostain tehokeinosta. Ajattelin kirjoitta ylös muutaman yleisimmän tehokeinon. Olisi hyvin suositeltavaa, ainakin jos tosissaan treenaa, että kokeilisi välillä erilaisia tekniikkoja.Tehokeinot ärsyttävä lihasta uudella tavalla, ja lisäävät tehoa treeniisi. Ja niin kuin sanasta "tehokeinot" voidaankin päätellä, ne ovat nimenomaan TEHOkeinoja, eikä niitä tulisi kuitenkaan tehdä jokaisessa treenissä. Yleensä kun tehokeinolla aletaan treenaamaan, on aika taattua, että joko pukkarin avain ja juomapullo eivät enää loppu ajasta pysy kädessä tai jalat tuntuvat rappusissa lähtevän alta :D
 Jos treeni tuntuu junnaavan paikallaan, voidaan tehokeinoilla päästä tätämn haastavan kynnyksen yli. Mutta kuten totesin, yleisin virhe on, että niitä tehdään liian usein. Lihas rikotaan pahemmin ja kovemmin tehokeinoissa, eikä sen jatkuvasta käytöstä ole treenin kannalta mitää hyötyä päin vastoin.

      Pudotussarjat ovat ehkä yleisin käytetty ja tiedetty tehokeino. Voin suositella, sillä saa hyvän pumpin aikaan. Pudotsusarjoissa siis teet samaa liikettä esim 10 toistoa alkuun väsymykseen saakka, pudotat painon määrä 20% ja jatkat taas väsymykeen asti. Ja taas pudotta vastusta ja teet toistot loppuun asti jne jne. Tarkoitus siis olisi, että lihas väsytetään jokaisella aivan loppuun asti. Pudotussarja on erittäin tehokas keino väsyttää lihas äärimmäisyyksiin ja sen vaikutukset lihaksessa saattavat tuntua vielä seuraavallakin treeni kerralla. 

      Pakkotoistot. Idea on lähes sama kuin pudotussarjoissa, mutta pakkotoistoissa avustava kaveri auttaa, keventäen tankoa juuri sen verran että treenaaja jaksaa sen nostaa ylös. Vastusta saa olla aika reippaasti, ja siksi onnistunut pakkotoisto vaatiikin aina avustajan. Tanko ei saisi missään vaiheessa pysähtyä, vaan liike on jatkuvaa. Negatiiviset toistot saadaan aikaan kun positiivinen vaihe saadaan avustajan kanssa räjähdysmäisesti ylös ( eli voitetaan paino) ja negatiivinen osa jarrutellaan rauhassa. Tangon lasku voi olla jopa 10 sekuntia.  

       Supersarjat eli Superit ovat helppo totetuttaa. Niissä tehdään esim. kahta samaan lihas-alueeseen vaikuttaa liiketta. Esimerkiksi sarja jalkaprässillä, josta suoraan siirrytään askelkyykkyihin jne. Joskus liikkeet voivat tuntua liiakin samoilta, siksi on hyvä vaihtaa vaikka oteleveyttä tai täysin erilaiset kahvat käyttöön. Esimerkkinä push down taljassa ensin tangolla ja sen jälkeen heti perään köydellä. Aiheuttaa kiva pumpin ;)

Tänään itsellänkin yläkroppa treeni ja ajattelin vaihteeksi tehdä pudotussarjoja sekä ehkä myös supersarjoja vaihdellen, ja näin hakea kunnon pumppia käsivarsiin  :)

Eilen käytiin myös ottamassa mainoskuvat tulevaan mainokseeni. Valitsin kolme mielestäni parasta kuvaa ja rakensin niistä kollaasin, joka tulee mainokseeni :)  Täällä sataa vettä ja on pirun kylmä, mutta Tsemppiä kaikille treeneihin, kyllä se kesä palaa vielä takaisin !!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti